Babaerszény

 
Gyűrű formájú, 70-80cm széles általában szövött anyag. A mérete fix, nem állítható, ezért mindig a hordozó személyre kell vásárolni vagy varrni. A web shopokban mindig található mérettáblázat is. Hátránya, hogy nem nő a babával, vagy éppen a réteges, téli öltözködés miatt is kicsi lehet. Mivel ez egy féloldalas hordozó, csak az egyik vállat terheli, így hosszabb sétákra nem alkalmas. Leginkább abban a korban érdemes használni, amikor a gyerek már szeret sétálni, de még gyakran elfárad. Nagyon kicsire össze lehet hajtogatni, így egyszerű magunkkal hordani.
Az újszülötteket vihetjük benne bölcsőtartásban, a nagyobbak utazhatnak benne ülve elől és a csípőn is.
Lehet kapni olyan erszényt is, ami állítható, ezeknek az ára kicsivel több. Ilyen például a Premaxx.
Aki vállalkozó szellemű, otthon is elkészítheti, leírást a babaközelben oldalán találtok.
Vagy itt egy videó segítségnek.
 
 

Ring Sling, avagy a karikás kendő

 
Tulajdonképpen a babaerszény és a hordozókendő keresztezése. Funkcióját tekintve kb az erszénnyel azonos, viszont ami nagyon jó benne, hogy a kendő mérete akkor is szabályozható, ha már a gyerek benne ül, és a kendő két széle a karikáknak köszönhetően külön is állítható. Szoptatni szintén kényelmesen lehet benne. Én tervezem egy ilyen beszerzését :) Ára 5000 Ft –tól indul.
 
 
 
És akkor jöjjenek a csatos hordozók, a teljesség igénye nélkül.
 

ERGO

 
A legnagyobb példányszámú amerikai baba-magazin, a Parenting Magazine olvasói 2007. májusában az "Elmúlt 20 év legjobb 20 terméke" közé választották
Talán egyetlen hátránya, hogy drága. 26 000 Ft –nál kezdődik, a biopamut már egy tízessel több. Az újszülött szűkítő kb 6000 pénz, erre kb 4-5 hós korig van szükség, viszont a használata nehézkesebb, így talán pici babáknak megint csak jobb a kendő.
Praktikusnak nagyon praktikus, szó se róla, kicsi cipzáras zsebbel, patentos alvócsuklyával, állítható csatos pántokkal mind a kényelmet szolgálja, és közben tudja azt amit kell, megtámasztja a baba gerincét és megfelelő terpesztartást biztosít.
20 kg-ig használható. Akiknek a kendő és társaik nagyon elvontak, vagy csak közelebb áll hozzájuk a modernebb design, pl. apukák, jól teszik ha ebbe ruháznak be.
 
 

Liliputi hordozó

 
 
Nagyon hasonlít az ERGO -ra, annak egy egyszerűsített változata. Viszont a body része keskenyebb, a vállpántok szélesebbek. Ehhez is van alvócsuklya, viszont ez tépőzáras, nem patentos. Ára kb 15000 Ft, és szintén 20 kg-ig használható.
 
 

Manduca

 
Ez is egy csatos hordozó, egy dologban más mint az előzőek, hogy ennek a body részét egy cipzár segítségével bővíteni lehet, így az kb 5 centivel meghosszabbítható. Az újszülött szűkítőjét is nagyon dícsérik.
Kb 25000 Ft, szintén 20 kilóig hitelesítve, anyaga biópamut.
  
 

Beco

 
Ez egy több generációs hordozó, mindig újítanak rajta, így mindig kicsit más. Az egyik újítás, hogy a hordozó személy és a baba között is van egy anyag, hogy a hordozó is tartsa a babát. Hát nem is tudom, nekem ez annyira nem szimpi, a hordozásban pont az a jó, hogy összebújunk, de lehet, hogy felvéve ezt észre se venni.
Az ERGOtól és a Manducától eltérően van választék ami a mintás anyagokat illeti, ha már ennyi pénzt kifizet az ember…
 
 

Hagyományos bababolti kenguru

 
Ezek a mindenféle márkanévvel kapható klasszikus csatos kenguruk, amik minden bababoltban megtalálhatók. Lehet, hogy ezek között is van olyan, ami jó, én még nem láttam ilyet. A gond velük a legtöbbször, hogy nem biztosítanak megfelelő terpesztartást a babának, terhelik a gerincét, a gyerek csak úgy lóg bennük. Ami fontos a hordozókban, hogy az ülepe legyen kb 35-40 cm széles, hogy térdtől térdig jól megtámassza a babát, a baba térdei így magasabban lesznek, mint a popsija, a hasa simuljon a hordozó személyhez, így a háta is megfelelően meg lesz támasztva.
 
 
 
Ha már hordozzuk a babánkat, tegyük úgy, hogy az minden szempontból jó legyen neki. Mert hordozni jó, jó a babának és jó a mamának is. Nem is tudtam mennyire, amíg nem kezdtem el magam is. A hordozók széles választéka biztosítja, hogy mindenki megtalálja a maga stílusát, és mindenből lehet venni egészen olcsó, mégis jó darabokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zimme-zum.blog.hu/api/trackback/id/tr11965177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

herbivore (törölt) 2010.05.01. 23:52:53

beszélgettem egyszer egy becót használó anyukával az orvosi rendelőben :)
azt mondta, azért jó az a plusz anyag, mert könnyebb hátra felvenni a gyereket
de nekem is furcsának tűnik, hogy ott egy réteg

a "hagyományos" kengurukban (baby björn és társai) meg az is rémes, hogy szinte mindegyiket úgy reklámozzák, hogy jó kifelé hordozásra is :/

opti 2010.05.02. 12:01:54

@herbivore:

A kifelé hordozással az a bajod, hogy a gerincnek nem jó, vagy szerinted is rossz a gyerek lelkivilágának? Mert sokan mondják ez utóbbit.

Én a nagyot raktam párszor kifelé kendőben, de csak amikor már valóban nagyobbacska volt, tehát a hátának nem volt rossz, és csak rövid időre. Imádta. Ha most a kicsit előre kötöm az utcán, akkor folyton forgolódik, előre akar nézni, ezért is szoktam most már inkább háton mei taiban, kendőt már nem is használunk.
Nekem ebből az jön le, hogy ha ésszel csináljuk (gyerek igényeire reagálva és csak rövid ideig), akkor nem káros, remélem jól következtettem :)

Csak megjegyzem, hogy a kendőhöz kapott fényképes útmutatóban van megkötés nagyobb gyerek kifelé hordozásához...

Az viszont tény, hogy a kengurukban elég furán lógnak a babák. És sajnos van, hogy úgy reklámozzák, hogy egészen pici babáknak is jó, szegény meg lóg benne mint egy darab rongy.

herbivore (törölt) 2010.05.02. 19:52:38

szia :)

szerintem a hátának nem jó, olyan furán vannak olyankor a babák

a lelkivilágát ne is mondd... a sózsák gyerekemet nem bírom a elöl, a háton hordozást továbbra se tudom megszokni, úgyhogy most vettünk egy esernyőkocsit, amiből egyszerűen nem létezik olyan, ami két irányba tolható lenne... az én lelkivilágom sérül :(
de egyelőre csak kipróbáltuk, inkább majd akkor használjuk, ha nagyobb lesz, addig marad a nagy, nehéz, de két irányból tolható babakocsi :)
amúgy szerintem nem én leszek az, aki nyáron is hordoz, már most is nehezen bírom a meleget :)

opti 2010.05.02. 20:30:16

@herbivore:
:))))
hát igen, egyet értünk, a fiam ráadásul akkora basa, hogy képes és legyezteti magát már most a melegben. Kicsit hűvösebb időkre marad a hordozás.

Sztori: mei taiban elmentünk esernyőkocsit venni. Kb 1,5-2 órája lehetett a hátamon amikor megvettem a kocsit, és nem ellenkezett amikor átpakoltam, sőt :) Azóta is imádja :)
süti beállítások módosítása