E számok

Címkék: egészség eszámok

2010.03.05. 19:38

 

Tudatos vásárlóként ha leveszek egy terméket a polcról, és még nem ismerem, először megfordítom és az összetevőket olvasom el. Ám ez a rész nem mindig olyan egyértelmű, hiszen az adalékanyagoknak megvan a maguk kis E számuk, és így is vannak feltűntetve. Azt tudom, hogy nem minden E szám rossz, de azt sosem tudom, hogy pontosan mire is kell figyelnem ezekkel kapcsolatban. Összeszedtem egy listát, amin azok az E számok szerepelnek, amiket jobb kerülni. Egy másik listában azok szerepelnek, amik a bio élelmiszerekben is megengedettek, mert igen, ilyen is van. Hiszen tényleg nem minden E rossz, de tény, hogy annál jobb, minél kevesebb adalékanyagot tartalmaz egy termék. Minél messzebbről érkezett egy termék, minél több feldolgozási műveleten esett át, minél tartósabb és színesebb, annál több adalékanyagot tartalmaz.
 

Kerülendő, káros adalékanyagok:

E 102 Tartrazin
E 104 Kinolinsárga
E 110 Narancssárga S
E 120 Kárminsav, kárminok
E 122 Azorubin
E 123 Amarant
E 127 Eritrozin
E 129 Allura vörös AC
E 150c Karamell - ammóniás
E 150d Karamell - ammónium-szulfitos
E 151 Brillantfekete B
E 154 Barna FK
E 155 Barna HTK
E 160b Annatto, bixin, norbixin          
E 161g Kantaxantin   
E 171 Titán-dioxid
E 174 Ezüst
E 180 Litolrubin BK
E 201 Nátriumszorbát
E 210 Benzoesav
E 211 Nátrium-benzoát         
E 212 Kálium-benzoát          
E 213 Kalcium-benzoát       
E 214 Etil-(p-hidroxi-benzoát)          
E 215 Nátrium-etil-(p-hidroxi-benzoát)
E 216 Propil-(p-hidroxi-benzoát)      
E 217 Nátrium-propil-(p-hidroxi-benzoát)    
E 218 Metil-(p-hidroxi-benzoát)       
E 219 Nátrium-metil-(p-hidroxi-benzoát)
E 220 Kén-dioxid    
E 221 Nátrium-szulfit 
E 222 Nátrium-hidrogén-szulfit          
E 223 Nátrium-metabiszulfit 
E 224 Kálium-metabiszulfit    
E 226 Kalcium-szulfit            
E 227 Kalcium-hidrogén-szulfit (Kalcium-dihidrogén-diszulfit)
E 228 Kálium-hidrogén-szulfit           
E 230 Bifenil (difenil) 
E 231 O-fenil-fenol   
E 232 Nátrium-o-fenil-fenolát
E 233 Tiabendazol    
E 235 Natamicin
E 239 Hexametilén-tetramin
E 242 Dimetil-dikarbonát
E 249 Kálium-nitrit    
E 250 Nátrium-nitrit  
E 251 Nátrium-nitrát 
E 252 Kálium-nitrát
E 280 Propionsav        
E 281 Nátrium-propionát      
E 282 Kalcium-propionát      
E 283 Kálium-propionát        
E 284 Bórsav
E 285 Nátrium-tetraborát
E 301 Nátrium-aszkorbát
E 310 Propil-gallát               
E 311 Oktil-gallát     
E 312 Dodecil-gallát
E 320 Butil-hidroxi-anizol (BHA)     
E 321 Butil-hidroxi-toluol (BHT)
E 338 Foszforsav     
E 339 Nátrium-foszfátok      
E 340 Kálium-foszfátok       
E 341 Kalcium-foszfátok      
E 407 Karragén (gyöngyzuzmó)
E 412 Guar gumi (guar gyanta)
E 413 Tragantmézga
E 450 Difoszfátok (Pirofoszfátok)   
E 451 Trifoszfátok     
E 452 Polifoszfátok   
E 466 (Karboxi-metil)-cellulóz
E 510 Ammóniumklorid (szalmiák)
E 540 Kalcium-difoszfát
E 541 Savanyú alumínium-nátrium-foszfát   
E 543 Nátrium-kalcium-polifoszfát  
E 544 Kalcium-polifoszfát   
E 620 Glutaminsav    
E 621 Nátrium-glutamát        
E 622 Kálium-glutamát          
E 623 Kalcium-diglutamát     
E 624 Ammónium-glutamát   
E 625 Magnézium-diglutamát
E 907 Mikrokristályos viaszok
E 925 Klór
E 926 Klórdioxid
E 950 Aceszulfám K
E 951 Aszpartám
E 952 Ciklaminsav és ciklamátok
E 954 Szacharin és nátrium-, kálium-, kálcium sói
E 959 Neoheszperidin DC
Sorszám nélkül:
        Kinin
        Kvasziafa
        Pektinek
 

A bio élelmiszerekben megengedett adalékanyagok listája:

E 170 Kálcium-karbonát
E 270 Tejsav
E 290 Szén-dioxid
E 296 Almasav
E 300 Aszkorbinsav
E 306 Tokoferoltartalmú természetes kivonatok
E 322 Lecitin
E 330 Citromsav
E 333 Kalcium-citrátok
E 334 Borkősav
E 335 Nátrium-tartarátok
E 336 Kálium-tartarátok
E 341 i) Monokálcium-foszfát
E 400 Alginsav
E 401 Nátrium-alginát
E 402 Kálium-alginát
E 406 Agar-agar
E 407 Karragén
E 410 Szentjánoskenyérmag-liszt
E 412 Guármagliszt
E 413 Tragantmézga
E 414 Gumiarábikum
E 415 Xantán
E 416 Karayagumi
E 422 Glicerin
E 440 i) Pektin
E 500 Nátrium-karbonátok
E 501 Kálium-karbonátok
E 503 Ammónium-karbonátok
E 504 Magnézium-karbonátok
E 516 Kalcium-szulfát
E 524 Nátrium-hidroxid
E 551 Szilícium-dioxid
E 938 Argon
E 941 Nitrogén
E 948 Oxigén
 
A hús valamint a bor esetében a következő adalékanyagok alkalmazását engedélyezik:
Hús: E 325, 326, 327 (nátrium-, kálium- és kalciumlaktát)
Bor, méhsör, mézbor: E 220 (kén-dioxid)

Sajnos a technológiai segédanyagokat általában  nem kell feltüntetni a csomagoláson, ennek ellenére egyes esetekben néhány biotermelő ezeket az anyagokat is megjelöli a címkén. A bioélelmiszerek feldolgozásánál segédanyagként a következő anyagok is engedélyezettek: E 513 (kénsav), E 553b (talkum), E 558 (bentonit), E 901 (fehér és sárga méhviasz), E 903 (karnauba viasz).
 
Akit konkrétabban is érdekel, hogy egyes E számok mit takarnak, itt rákereshet.
 
Forrás:
www.humusz.hu
www.tudatosvasarlo.hu 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zimme-zum.blog.hu/api/trackback/id/tr21812262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása