Babahordozás lll. - Mei Tai

Címkék: babahordozás mei tai

2010.04.17. 15:09

 

Az én nagy kedvencem.
A Mei Tai (ejtsd: méj táj) kínai eredetű babahordozó eszköz. Magyarországon kötős kengurunak is nevezik, bár korántsem az.  Egy négyszögletű, többrétegű, erős vászonból készített body-ból és négy pántból áll.
 
A body rész lehet egyszerű téglalap formájú, vagy felfelé/lefelé bővülő, lekerekített ívelt fejrészű, vagy egyenes, esetleg kapucnis is. A body-k hossza és szélessége is típusonként eltérő. Ami fontos, hogy az alsó rész legalább 35-40 cm széles legyen, hogy a baba megfelelő terpesztartása biztosítva legyen. A felső vállpántok többnyire 160-200 cm hosszúak és 8-10 cm szélesek. Az alsó derékpántok 70-100 cm hosszúak, és szintén 8-10 cm szélesek. Vannak olyan típusok, amiknél a vállpántok párnázottak, de olyan is, ahol az alsó pántok is. Ez szerintem annyira nem fontos, ugyanis a derékrészre minimális súly nehezedik a hordozáskor, de a vállrésznél kétségtelenül nagyon jó.
 
Az ívelt fejrészű mei tai magasabb és önmagában is biztosítja a megfelelő fejtámaszt, még nagyobb babák esetében is, míg ezt a kapucnis mei tai -jal csak a kapucni felcsatolásával érhetjük el. Nekem személy szerint nem tetszik a kapucnis változat, de a funkcióját tekintve nagyon jó.
 
Mint minden hordozónál, itt is nagyon fontos a hordozó anyaga. Erős, vastag, természetes anyagból legyen, a gyerekek szeretik rágicsálni, így fontos, hogy megbízható forrásból vásároljunk, hogy ne legyen semmi káros az anyag színezésében. A Mei Tai külseje lehet bármilyen dekoratív anyag, de a pántok és a belseje semmiképpen se legyen csúszós.
 
Ha télen fázna benne a pici, lehet kapni hozzá kapucnis takarót. Kisebbeknek, kb 6 hós korig szűkítő is van hozzá (külön kell rendelni), ez egy sima pánt, amit rá kell húzni, és aszerint állítani, hogy a Mei Tai széle pont a térdénél legyen a babának. Újszülött babákat behajtott lábakkal, békában szokták beletenni, ekkor a hátukon megy keresztbe a pánt. Ezt a béka tartást az én gyerekem nem tolerálta, de minden gyerek más. Az én tapasztalatom, hogy olyan 3-4 hós korig jobban elvolt a fiam a kendőben, azután viszont már csak a Mei Taiban.
 
A Mei Tai előnye, hogy nagyon egyszerű a használata, viszonylag gyorsan magunkra kaphatjuk vele a gyerkőcöt. Elől, hátul és csípőn is hordozhatjuk benne az akár 15 kilós csöppséget is. Nagy előnye még, hogy sokkal kevesebb anyagot kell magunkra és a babára tekerni, mint a kendőnél.
 
Képes segítség a megkötésekről Kozy oldalán.
Videó az elől hordozáshoz itt.
Videó a háton hordozáshoz pedig itt.
 
Megjegyzésnek a saját tapasztalatokból annyit, hogy én a pántokat mindig csomóra, sosem masnira kötöm, nehogy kikötődjenek. Nekem a legstabilabbnak akkor tűnik az egész, amikor a baba popsiján megcsavarom a pántokat a keresztezésnél, ahogy a képen is látszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://zimme-zum.blog.hu/api/trackback/id/tr561929421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sylblog 2010.04.20. 07:16:28

Én is nagyon szerettem használni a mei-tai-t.Viszont tapasztalataim szerint, ha túlságosan mozgékony a baba vagy relatíve későn kezdjük a hordozást, akkor nagyon kell figyelni arra, hogy adott márkájú mei-taiból ne hajoljon ki nagyon a gyerek.Ugyanis nálunk első gyerkőcnél kimaradt hordozókendő, 6 hónaposan kezdtem vele mei-tait használni.Elől hordozásról gyorsan áttértünk háti hordozásra, ami nem egyszerű kezdőknek (kivéve ha elég nagy ahhoz a gyerek, hogy hátamra másszon).
süti beállítások módosítása