Kisvasút és Mátrafüred

Címkék: programajánló

2010.04.23. 18:07

 

Itt a jó idő, így mi sem sokat tétlenkedünk, gyakran kimozdulunk itthonról. Bár sokat szoktam szidni a helyet ahol lakunk, és tény, hogy lehet is, azért arról nem szabad elfeledkezni, hogy Magyarország egyik legszebb helye.
 
 
Nem is olyan régen gondoltam egyet és nem vittem a nagyot oviba, inkább felmentünk kisvonattal Mátrafüredre, és remekül szórakoztunk a jó levegőn. Ekkor jött az ötlet, hogy írni fogok erről is, illetve helyi lehetőségekről kisgyerekeseknek. Elsőként álljon itt pár remek program – a teljesség igénye nélkül -, ami már a totyogó korúakat is leköti.
 
Mátrafüred Gyöngyös fölött helyezkedik el 320-390 méteres magasságban, ez már javában a Mátra maga, jó levegő, hatalmas fák, kezdődik a vadon. Viszont érdemes beiktatni előtte még egy állomást. Ha megtehetjük, hagyjuk a kocsit Gyöngyösön és döcögjünk fel a Kisvonattal. Menetrend itt. Ez igazán szórakoztató, a gyerekek imádják a barátságos kis vonatot. Nyáron van egy teljesen nyitott kocsi is, az az igazi extázis :) . A vonat az autóút mellett halad többnyire, az autósok szívesen dudálnak a gyerekeknek, azok meg lelkesen integetnek. Ez már önmagában is remek élmény egy kicsinek, de azért van még mit csodálni Mátrafüreden is. Ha megérkezett a vonat nem érdemes sietni, ajánlott végignézni ahogy a mozdony átáll a vagonok elé.
 
Mátrafüreden több klassz lehetőség is kínálkozik a gyerekeknek a palacsintaevésen túl. Az első a Bene patak hűs partja. Itt tényleg hűvös van. A patak hatalmas kövek között csordogál, amiken át is lehet mászni, ez úgy vonzza a gyerekeket, mint a mágnes a vasat (gumicsizma és egy váltás ruha azért nem árthat). Itt van néhány tűzrakóhely, lehet nyársalni, vagy bármit. Innen több túraút is indul az erdőbe.
 
Egy másik lehetőség a Kozmáry kilátó. Nem magas, kőből van, így a tériszonyosok és a kicsik is biztonsággal használhatják. A gyerekek szeretik, mert olyan, mint egy minivár, az erdőben van, szóval csupa izgalom. Innen indul egy túraút, amit nagyobbacskákkal, vagy esetleg akisebbeket háton hordozva érdemes bevállalni. Nem túl hosszú, és a végén ott van Sástó (erről több infó később).
 
Mivel ez kisgyerekeseknek íródott, meg kell említenem a Mátrafüredi játszóteret is. Tudom, játszótér mindenhol van, de ez egy szuper játszótér, tiszta a homok, és amúgy is, gyerekprogramról regélek, szóval nem szabad kihagyni.
 
Aki megéhezik és nem akar saját maga tüzeskedni a Bene patak partján, az sok étteremből választhat, de a büfésoron is megtalál mindent ami jó :) Akik több napra érkeznek a Mátrába, jól döntenek, ha szállást is itt választanak, van bőven. A Mátrában található települések közül talán itt van a legnagyobb élet, és Gyöngyös is közel van, kb 5 km, ráadásul ezt a távolságot bicikli úton is megtehetjük.
 
Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://zimme-zum.blog.hu/api/trackback/id/tr491946088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása