Környezetvédelem l.

Címkék: környezetvédelem öko

2009.11.25. 17:17

 

Amikor gyereke születik az ember lányának, elkezdi másként nézni a világot. Én legalábbis. Rengeteg új dolog ér el minket, más és más dolgok lesznek fontosak. Így kezdett el engem is foglalkoztatni a környezetvédelem. Kicsiben kezdtem. Más anyukákkal beszélgettem a neten, amikor olvastam, hogy valaki így mos, valaki amúgy takarít, és mind környezetbarát termékekkel. Gondoltam, de jól megy egyeseknek, ej, ha nekem is lenne pénzem… Na meg ha lenne is pénzem, akkor se nagyon tudnék vele mit kezdeni, mert hát nem is a fővárosban lakom, itt nálunk mindent nagyon nehéz beszerezni. Aztán ahogy beszélgettünk tovább, egyre kíváncsibb lettem, nem jól van így, gondoltam, hogy léteznek olyan szerek amik kímélik a környezetet de én mégis csupa vegyszeres agyonreklámozott műdolgot használok. Kicsit szétnéztem, kaptam pár tippet is. Meglepődtem.
 
Környezetbarát háztartást vezetni nem is olyan nehéz, és egyáltalán nem drága. Elég elmenni valamelyik drogériába, és kis túlzással tele a polc a majdnem 100 % -ig lebomló termékekkel. Kedvencem a zöld békás Frosh. Ebből szinte minden jó. Mosogatószer, ablaktisztító, mosógél több féle, wc tisztító, vízkőoldó, súrolószer... minden van. Lássuk néhány helységet, hol mi mindent tehetünk környezetünkért.
 
Fürdószoba és wc
Bár sosem hittem volna, hogy ezt a mondatot le fogom írni valaha, most mégis: személyes nagy kedvencem a wc tisztító. Hatása a citromsavnak köszönhető, ami remek vízkőoldó, így én ezt nem csak a wc-ben használom, hanem ugyan ezzel a szerrel tisztítom a csapot, kádat. Bár elsőre kissé fura wc tisztítóval kádat mosni, az összetevőkre kell koncentrálni, csak a flakon formája a klasszikus kacsa, egyéb ok nincs, hogy ez miért pont oda való ahova. Akinek mégis kicsit visszataszító a gondolat, az vehet pl gyógyszertárban sima citromsav port, aztán sikálhat azzal is. Én kényelmes fajta vagyok, egyszerűbb odalöttyinteni a tisztítandó felületre a flakonból.
Ami még e mellett szól, hogy én utálom az ecet szagát, és bár van a békás termékcsaládnak ecetes tisztítószere, én ezt az egyet kihagyom.
 
Konyha
Mosogatáshoz kétféle terméke is van a békásnak, egy citromos és egy aloe verás. Ízlés kérdése ki mit választ. Tűzhelyvakaráshoz remek a narancsos súrolószer, csak azt nem tudom az inox felület mit szólna hozzá, így mióta lecseréltük öreg fehér tűzhelyemet, nem volt bátorságom ezt tesztelni, de a régin szuperált.
Vagyok olyan szerencsés, hogy a második terhességem alatt összefogott a nagy család, és megleptek minket egy mosogatógéppel. A városi hiper pont ekkor kezdte el forgalmazni a környezetbarát termékeit. Volt mosogatógép tabletta is, vettem. Az Almawint teszteltem, itt külön kell venni az öblítőt, meg persze a sót. Nekem bevált. Unokatesómtól, aki szintén szorgalmazza a környezetbarát tisztításokat, kaptam Ecovert is, ez nekem ugyan olyan jó volt mint az Almawin. Sajnos az emberek nem nagyon változnak, így hiába volt a hiperben környezetbarát cucc, nem fogyot, a végén be is szüntették. Szerencsére feltankoltam belőle, bár kezdek a készlet végén járni, így most bajban vagyok, utolsó reményem egy újonnan nyílt kis bolt, ahol a tulaj megpróbál szerezni, ha nem sikerül, marad az internetes vásárlás, ami nekem még olyan idegen dolog, de majd rászokunk ha más nincs.
 
Mosás
Nekem itt is bevált a zöld békás, bár nem is próbáltam mást, bevallom. Egyrészt azért csak vidéken élek és szűkösek a lehetőségek, másrészt miért is tenném, ha jó?
Szóval van belőle két féle, balzsamos és a sima zöld flakonos. Én az utóbbit használom. Azt már régen is észleltem, hogy a mosóporból sem kell olyan sok mint a reklámban, ahol csak öntik és öntik vigyorogva akár egy vödörrel is, szóval nem teszek annyit mint ajánlják a flakon hátoldalán. Pont a felét szoktam, és elég. Ha fehéret mosok, akkor megspékelem egy kis mosószódával, amitől egyenlőre mámoros jókedvem van, mivel eddig ezt sem lehetett kapni felénk. Aki nem talál, ne essen kétségbe, jó a sima szódabikarbóna is, csak ugye az kicsi kiszerelés, és nem győzi az ember a csomagolását...
Öblítés. Részemről kimarad. Mármint az öblítőszer. Hogy a ruhák mégis puhák legyenek, egy fél kupak (régi öblítőskupak) 20 % -os ecetet teszek egy teli mosáshoz az öblítőrészbe, majd felengedem háromszoros mennyiségű vízzel, ugye nem bírom az ecet szagát. Megmondom őszintén, ettől a művelettől tartottam a legjobban, ez volt az utolsó amit bevezettem, mert mi lesz ha ecetszagú lesz a ruha? Mi lenne, kiöblítem még egyszer és elkönyvelem, hogy ez hülyeség volt, de megpróbáltuk. Így hát rászántam magam és persze semmi ecetszag nem maradt a ruhákban, a fent leírt mennyiség a kiindulópont mindig. Eddig sosem lettek a ruhák büdösek és kemények sem. De tudom, vannak akik ragaszkodnak az illatokhoz. Lehet kapni öko öblítőt is, de van aki pár csepp illóolajat használ.
Itt említeném meg a mosódiót is, amiről bővebben itt olvashattok. Nekem ez kicsit idegen, amúgy jót és rosszat egyaránt hallottam róla.
A mosógép karbantartásához nem használok semmit, kb fél évente vagy évente ahogy eszembe jut átmosom ecettel. Vagyis beletöltök egy üveg ecetet, hagyom kicsit állni, rányomok egy üres gyorsmosásos programot és kész is.
 
Tapasztalatom szerint a környezetbarát tisztítás nem hogy nem drágább, még olcsóbb is. Nem értem az embereket, hogy tudnak ennyire a reklámok hatása alatt lenni? Hiszen ezek ugyan olyan hatásosak, még olcsóbbak is, mindenki spórol mindenen, akkor miért pont ezen nem? Hiszen még jót is tennének vele?
 
A környezetünkre vigyázni kellene. Sok-sok évig nem törődtünk vele, és nagyon úgy fest, az utolsó vagy tán már csak az az utáni pillanatban kapcsoltunk. Pedig gyerekeink, unokáink ezt öröklik majd tőlünk. Nekik egyáltalán nem mindegy milyen környezetben fognak élni. Nem utolsósorban a mi felelősségünk megtanítani őket a környezettudatos életre is!

A bejegyzés trackback címe:

https://zimme-zum.blog.hu/api/trackback/id/tr901552018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wormblad 2009.11.29. 16:50:59

Kösz a zöldbékás tippet, ki fogom próbálni. Szódabikarbónával már súroltam edényt, az sem rossz.
Szerencsés vagy, hogy nem a fővárosban laksz, nekem itt nem könnyű "zöldesnek" lenni.
süti beállítások módosítása