Környezetvédelem ll.

Címkék: környezetvédelem

2010.03.02. 18:56

 

A környezetvédelemnek nincs vége a környezetbarát tisztítószereknél. Még nagyon sokat tehetünk a környezetért. Lássuk!
 
Pl a szelektív hulladékgyűjtés. Rokonaim révén többször is jártam Olaszországban. Miután megszületett az első fiam, kimentünk egy kicsit családozni és akkor tűnt fel (ugye ha gyerekünk van mindent máshogy látunk, vagy csak észreveszünk), hogy bizony már a háztartásban is szelektíven gyűjtik a szemetet. Már a kuka a konyhában is olyan klassz több rekeszes. Sajnos itthon ettől hihetetlen messze vagyunk. Olyannyira, hogy ahol én lakom falun, még csak pet palack meg üveg gyűjtő sincs. A közeli városba kell behordani minden ilyet. De ott se jobb a helyzet. Egyszer egy bolt előtt várakoztam, ahol volt több ilyen gyűjtőtartály is. Emberünk jön egy szatyor sörösüveggel ( ezt mondjuk díjazom, hogy nem egyből a szemétbe dobta), és elkezdi bedobálni a lyukon. Sajnos a gyűjtőedény tele volt, így a másik oldalon mindig kipottyant egy üveg amikor ő bedobott egyet. Szóltam neki, hogy nem lesz jó, ne dobáljon, mert ami kiesik összetörik, ugye nem lehet feltakarítani, jönnek a gyerekek, kutyák, belelépnek stb. Egy hova tegyem után azért mosolyogva dobálta tovább, nem tette volna le szatyrostul a gyűjtő mellé. Hihetetlen. Persze mindez nem történik meg, ha rendesen foglalkozik a város a hulladékszállítással, de sajnos a tapasztalat az, hogy ezek a tartályok szinte mindig tele vannak, így körülöttük hatalmas szemét halmozódik fel. De legalább már vannak tartályok. A városban. Nálunk még mindig nincs.
Mi ezt úgy oldjuk meg, hogy a pet palackokat összegyűjtjük nagy zsákokba otthon, és azt leadjuk az ovinak ahová a nagyfiam jár. Ők ezt továbbadják fogalmam sincs hova, és így némi pénzhez jutnak. Papírgyűjtés ugyanígy.
 
De unokatesómnak volt igaza, hogy a szelektív hulladék is hulladék. Sajnos. És bár vele már beszélgettem egyszer arról, hogy nem tartom egészségesnek a pet palackos ásványvizeket, pont a pet palack miatt, és akkor ő meg is nyugtatott, igazából megint ez a vesszőparipám. Mert hogy nem oldódik ki a műanyagból semmi, csak ha pl napon tárolják. Nos én nem bízok senkiben, szerintem azok az üvegek főleg nyáron könnyen ácsoroghatnak a napon, és akkor még ki tudja mi minden van ami a tudomány mai állása szerint nincs is, aztán 10-20 év múlva meg isszuk a levét a dolognak. Meg amúgy is. Környezetszennyező. Úgyhogy remélem hamarosan beszerzünk egy víztisztítót. Nem tervezek nagy befektetést, pont elég lesz nekünk egy víztisztító kancsó is, persze ezt sem kapni felénk, a bele való szűrőt meg pláne. Majd még kifundálom hogy legyen, legrosszabb esetben marad a netről rendelés.
 
Nagy szívfájdalmam még az a temérdek mennyiségű reklámanyag amiket bedobálnak hozzánk. Gondolom nem vagyok ezzel egyedül, szívem szerint egyből dobnám ki, de inkább gyűjtjük, jó lesz az oviba. Én azt is megértem, hogy az áruházaknak, cégeknek reklámozniuk kell magukat valahogyan, de ez a mennyiség iszonyú durva. Jó hír, hogy egyre több ilyen szórólapon, újságon látom azt, hogy újrapapírra nyomták. Azért lassan, de biztosan.
 
Mi van még? Pl a reklámszatyrok. Iszonyú sok van. Szerencsére ebből is egyre több a környezetbarát, és már nem adják ingyen sem. Így talán az ember nem hord annyit haza, hogy utána tonnaszám tárolja, esetleg egyből a kukába dobja. Ezt amúgy sosem értettem. Az emberi lustaság, butaság, kényelem vagy nem tudom. Hazaviszem a nylon táskában a cuccot. Már úgy is van otthon egy szekrénnyel, ezért kidobom. Nem, nem viszek magammal vásárolni, hiszen adnak a boltban, kidobom, mert otthon meg sok van. Aztán elmegyek és veszek még külön szemeteszsákot is. És sokan csinálják így. Pedig milyen egyszerű venni egy strapásabb táskát, na jó legyen kettő, és máris jót tettünk, sőt, spóroltunk is.
Nemrég magam is tesztelhettem egy környezetbarát szatyrot. Tényleg lebomlik. Tavaly ilyenkor elcsomagoltam benne pár ruhadarabot, a terhesség miatt úgysem kellett. A napokban meg ki akartam csomagolni, de erre már nem volt szükség. A tatyó pici darabokra hullott szét, ahol csak hozzáértem, szépen elkezdett lebomlani J
 
Már a vásárláskor is figyelhetünk a környezetre, próbáljuk meg kerülni az olyan termékeket amik túl vannak csomagolva, így nem támogatjuk a sok hulladék gyártását, háztartási készülékeknél ha pénztárcánk is engedi, igyekezzünk olyan gépeket venni, amik keveset fogyasztanak. Ez is érdekes, úgy vettem észre, míg a mosógépeknél, hűtőknél stb ezt figyelembe vesszük, úgy a tv-nél már nem. Ha minden igaz, hamarosan kötelező lesz kiírni a boltban ezekre is, hogy milyen kategóriába tartoznak, hátha így jobban odafigyelünk majd. Persze most is lehet tudni, de nem villog a szemünkbe, hogy ez a tv bár menő és most hihetetlenül olcsó, kb C kategóriás energiafelhasználás szempontjából...
 
Érdemes megnézni mosógépeknél és mosogatógépeknél már a vásárlás előtt, hogy az egyes programok milyen mennyiségű vizet használnak és ahhoz mennyi energiát. A betűjelzés ugyanis csak egy átlag. A rövid tájékoztató a boltban szintén az átlagot mutatja. Az én mosogatógépem pl 18 litert fogyaszt átlagban. Ez nem valami jó. Viszont van rajta egy program ami 30 perces és csak 9 litert fogyaszt. Ez viszont remek. A napi szennyes edényekhez meg bőven elég ez is.
 
Bár itthon még nincs lehetőség a hulladék szelektív gyűjtésére magas színvonalon, azért mi is tehetünk még egy két dolgot. Pl ha kertes házban lakunk, kinevezhetünk egy sarkot ahová a lebomló szemetet hordjuk. Lelkes kertészek még fel is használhatják komposztnak. Nem kell túlvariálni a dolgot, ássunk egy kisebb gödröcskét, ha megtelik, temessük be, ássunk mellé másikat. Így nem is csúnya, nem is nagy, és egy szimpla háztartásnak azért nem is kell olyan hatalmas hely. Mi tavasszal ássuk meg az első gödrünket, nálunk nehezítő tényező a két kutya és a gyerekek. Emiatt én inkább egy nagyobbat, de lekerítettet szeretnék. Már nagyon várom.
 
És az aranyszabályok, ha lehet, kerüljük a gázzal hajtott illatosítókat, lakásba, de még a mellékhelységbe is sokkal jobb az illóolaj gyertyára vagy potpurira cseppentve, ha tehetjük vegyünk öko jelzéses tisztálkodó szereket (sokszor olcsóbbak is), nem fehérített és színezetlen papír termékeket (szerintem ez hiánycikk). Ha éppen nem használjuk a háztartási gépeket, húzzuk ki a konnektorból, főleg a tv-t, számítógépet áramtalanítsuk. Telefontöltőket se hagyjuk bedugva csak ameddig szükséges.
 
Az autókat kihagynám. Amíg a tömegközlekedés sem tökéletes, addig ezen szigorítani nem lehet. Pláne gyerekekkel. Bár első fiamnál még nem volt kocsink, nem mondom, hogy könnyű volt. A mindennapok simán megoldhatóak. De pl esőben kisbabával már gáz. Beteg gyerekkel pláne. Nyáron a negyven fokban szintén. De tény. Sokszor mehetnének az emberek a sarki boltba bringával vagy gyalog, mégsem teszik, de ez tényleg lehetne egy külön cikk is.
 

A lényeg, ne felejtsük el megtanítani gyerekeinket is a környezettudatos életre, míg régen ez kimerült a ne szemetelj az utcán! -ban, ez mostanra kicsit összetettebb lett. Megéri!

A bejegyzés trackback címe:

https://zimme-zum.blog.hu/api/trackback/id/tr431803575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guju 2010.03.02. 20:50:55

Tegnap (is) vittem a szelektívgyűjtőbe az oda való szemetet. Két dolgon morfondíroztam: 1) Miért nem lehetnek újra visszaváltósak az üvegek. Fáj a szívem a sok kidobált bébiételes üveg és ásványvizes palack láttán. 2) Ha már valaki elviszi odáig az összegyűjtött szemetet, miért is nem a megfelelő helyre dobja?

opti 2010.03.03. 09:43:34

@guju: Anyum egy nagy üdítőitalos cégnél dolgozott és ő mondta, hogy a visszaváltható üvegek tisztítása sem éppen környezetbarát, sőt...
A második meg...

Kicsi településünk polgármestere mondta a helyi rádióban(!) hogy az itt élők finoman fogalmazva hülyék a szelektív hulladékgyűjtéshez és ezért nincs is nekünk ilyen. Akkor ezen felháborodtam, de amúgy van benne valami.
süti beállítások módosítása